2 keer een 18e plaats voor Soppe in Catalunya

13-06-2016

Walid Soppe is zondag tweemaal als achttiende geëindigd in het Junior Moto3 World Championship. Op het circuit van Catalunya moest de Coevorder coureur beide races vanaf een 25ste positie starten en wist vanuit daar de weg naar boven in te zetten. De Dutch Racing Team rijder komt met deze klasseringen stap voor stap dichter bij de punten. 

Vóór elk raceweekend in het Junior Moto3 World Championship wordt er een dag getest. In de tweede sessie van deze dag ging de jongeling onderuit en even werd gevreesd voor een gebroken arm en het directe gevolg daarvan, het missen van de TT. Na een bezoek aan het ziekenhuis bleken de blessures relatief mee te vallen en kwam het team met de schrik vrij. Echter miste Soppe hierdoor wel de rest van de sessies op de donderdag waardoor het Dutch Racing Team al met een achterstand aan het weekend begon. Desondanks ging de vrijdag voortvarend van start. Soppe was slechts een seconde langzamer dan de snelste van die dag, de Japanner Toba.

Op zaterdag stonden de kwalificaties op het programma en in de eerste kwalificatie zetten Soppe een tijd van 1.56.47 neer. In de tweede tijdtraining wist Soppe deze tijd niet te verbeteren waardoor het talent niet verder kwam dan een 25ste startpositie. In race 1 maakte Soppe een goede start en wist hij in de beginfase direct een aantal plaatsen goed te maken. De wedstrijd werd echter al in de eerste ronde onderbroken door een rode vlag situatie na een stevige crash van een van de rijders. De herstart betrof dezelfde startopstelling als voorafgaand aan de race waardoor Soppe weer opnieuw kon beginnen met zijn inhaalrace. De herstart ging over tien ronden. Soppe maakte wederom een prima start maar niet dusdanig dat hij de aansluiting kreeg met de grote groep aan kop. Vlak voor hem ontstond de breuk en samen met Boulom, Perez en Skinner vormden de jongens een groepje en streden zij om het laatste puntje. Uiteindelijk finishte Soppe als achttiende.

Race 2 was vergelijkbaar met race 1 na de herstart. Soppe kwam goed van de plaats en passeerde de eerste ronden als twintigste de streep. Met Boulom, Farid, Kappler en Perez vocht Soppe constant om de plaatsen. Met nog twee ronden te gaan maakte een crash van de Spanjaard Ramirez een vroegtijdig einde aan de wedstrijd. Ramirez maakte een behoorlijke highsider en bleef op het asfalt liggen waardoor de wedstrijdleiding besloot om de rode vlag te zwaaien. De stand na de laatste volle ronde was de einduitslag en in die ronde kwam Soppe als achttiende door. Hiermee blijft de jongeling nog zonder punten in het Junior Moto3 World Championship. Beide races werden gewonnen door de Italiaan Lorenzo Dalla Porta.

Soppe kan zich vanaf nu weer richten op de Red Bull MotoGP Rookies Cup waar de eerstvolgende wedstrijd op de laatste zondag van juni wordt verreden tijdens de TT in Assen.