Goede seizoenafsluiter in Valencia

26-11-2018

Tijdens het weekend van 23 t/m 25 november werd het laatste wedstrijdweekend van het FIM CEV Repsol Moto3 kampioenschap verreden.

Op vrijdag werden de trainingen afgwerkt, op zaterdag twee kwalificaties en op zondag een warming up en de wedstrijd.

Tijdens de trainingen regende het en was het koud. Hierdoor konden er geen goede rondetijden worden gezet, maar konden Ruben en Kas wel veel leren over het circuit, de motor en de afstelling.

De eerste kwalificatie was erg koud. De asfalttemperatuur was maar 5 °C en er waren nog natte plekken op de baan. Beide coureurs zijn wel naar buiten gegaan, maar net als veel anderen hadden zij ook moeite met het vinden van veel grip. Wel werd hier goed voorbereidend werk gedaan voor de tweede kwalificatie die later op de zaterdag zou plaats vinden.

Bij aanvang van de tweede kwalificatie was de baan volledig droog en het asfalt was al opgewarmd naar ongeveer 18 °C. Hierdoor kon het gas er flink op en reden zowel Kas als Ruben een goede kwalificatie.

Ruben wist met een groepje mee te rijden en te profiteren van de slipstream, wat resulteerde in een 23e plaats op de grid.

Kas wist op eigen kracht op de 27e plaats te komen door zijn kwalificatie goed op te bouwen en steeds een tandje bij te zetten.

De Warming up op zondagmorgen was wederom koud. De rondetijden bleven daardoor wat hoger. Ondanks dat zaten Ruben en Kas met een goed gevoel op de motor en hebben zij beide nog wat laatste kleine aanpassingen aan hun motor kunnen laten maken zodat ze met een vertrouwd gevoel aan de wedstrijd konden beginnen.

Ruben had een goede start en kwam gelijk goed mee. Hij pakte elke ronde een paar plekjes en kwam zo tot een 17e plaats. Helaas volgde er een rode vlag, waardoor er een herstart kwam over 5 ronden.

Na de herstart herhaalde Ruben het eerste deel van de wedstrijd. Nu kon hij in deze ronden zelfs naar de kop van het groepje komen en wist zelfs iets afstand op zijn achtervolgers te nemen waardoor hij veilig op de 17e plaats wist te finishen. 

Kas had een iets minder goede start en verloor daardoor wat plaatsen. Na wat geduw en getrek in de eerste rondes wist hij zich echter goed concentreren en pakte de verloren plaatsen terug en zelf plaatsen te winnen. Ook helaas voor Kas kwam diezelfde rode vlag.

Na de herstart was zijn start niet optimaal. Ondertussen was de wind op komen zetten en dit maakte het er voor Kas niet makkelijker op. Toch wist hij zich terug te vechten naar de 36e plaats.

Kas Beekmans: “Ondanks dat ik vind dat ik de wedstrijd niet goed heb gereden, heb ik wel een goede ervaring op gedaan en ben ik Ernst en het team dankbaar voor deze kans. Ik heb door het weekend heen veel geleerd en krijg al veel meer vertrouwen in de Moto3 machine.

Het rijdt echt anders dan de Moriwaki, maar gelukkig went de motor snel.”

Ernst Dubbink: “We hebben een goede afsluiter gehad van dit seizoen. Ricardo Tormo is een prachtig circuit waar veel geleerd kan worden. Ruben en Kas hebben laten zien dat zij snel leren en het ook kunnen toepassen. Ook als het niet altijd makkelijk is weten ze allebei toch gemotiveerd te blijven.

Ruben reed een goede wedstrijd. Ondanks dat hij dan nét geen punten pakte zijn we wel blij met zijn resultaat. Hij heeft goed gereden.

Kas heeft duidelijk laten zien te willen vechten, ook al is het lastig. Hij laat zich niet uit het veld slaan. Kas heeft het heel goed gedaan en wij zijn blij dat hij de laatste twee wedstrijden voor ons team heeft gereden.”