Top 10 in Brno voor Walid

18-08-2015

Walid heeft in het Tsjechische Brno negen punten bijgeschreven aan zijn totaal in de Red Bull MotoGP Rookies Cup. Hiermee klimt hij naar een 13e plaats in het kampioenschap met 26 punten. Met een dertiende startplaats eindigde Walid in de eerste race op de positie waarvan hij gestart was, in de tweede wedstrijd werd hij tiende. Dit betekend een tweede top-10 dit seizoen na een eerdere zevende plaats in Jerez

Gold & goose Brno

Foto: Gold and Goose/ David Goldman

Vrijdag – Kwalificatie 
Na meer dan dertig ronden te hebben gereden in de twee vrije trainingen en waarin Walid constant sneller ging was het vrijdagmiddag tijd voor de kwalificatie. Met extreem warme temperaturen (38 graden!) ging het pak aan op zoek naar een snelle tijd. Het Tsjechische Brno circuit is een technische brede baan met veel verschillende snelle lijnen en nagenoeg onmogelijk om in je eentje een snelle ronde neer te zetten. Met dit in het achterhoofd probeerde Walid om een plaatsje te zoeken achter een van de snelle mannen. Het oog viel op Oscar Gutierrez, derde in de tussenstand van het kampioenschap. Echter kent de geslepen Spanjaard het spelletje ook en was hij niet van plan om de jonge Coevordenaar te helpen. In de snelle rondes ging Gutierrez vlak voor Walid van het gas af of dook hij de pitstraat in. Dit zorgde voor een chaotische sessie waarin Walid in de ene sector zeer snel was en de sector daaropvolgend weer erg veel tijd verloor. Met nog enkele seconden op de klok zette Walid nog een keer aan voor een laatste ronde. Achter de Tsjechische thuisrijder Martin Gbelec wist hij in zijn laatste ronde nog 1,2 seconden van zijn tijd af te rijden en zo als dertiende te finishen.

Walid brno pits

Zaterdag – Race 1
Vanaf een dertiende startplaats begon Walid zaterdagmiddag aan zijn eerste race op Brno. Met wederom tropische temperaturen maakte de 15-jarige een slechte start. Vanuit het achterveld wist hij enkele posities goed te maken en kwam hij terecht in een grote groep van acht rijders die vocht voor een 10e positie. Geruime tijd wist Walid de groep aan te voeren en liet hij zich voorin zien. Aangezien het moeilijk is om weg te rijden kwam het aan op de laatste ronde. De ervaring van jongens als Robert Schotman en Aleix Viu gaven de doorslag en zij eindigden dan ook als tiende en elfde. Walid moest genoegen nemen met een dertiende plaats, waar hij niet helemaal tevreden mee was:

”Ik rij niet voor een dertiende plaats. Ik had weer een slechte start terwijl mijn ritme goed is. Ik voelde me de sterkste van de groep en ik kan ook sneller dan de rondetijden lieten zien alleen het is lastig om dat te laten zien op kop van de groep. In de laatste ronde kwamen er een paar overheen, hier moet ik van leren om in het vervolg slimmer te zijn op het eind van de race want ik reed sterk.”

walid Brno race 1

Zondag – Race 2
In de tweede race was er wederom een slechte start. Ondanks de vele proefstarts met de Moto3 schijnt het in de Red Bull Rookies Cup nog niet te lukken. Walid dook pas als twintigste de eerste bocht in maar kwam vervolgend wel door als 12e na de eerste ronde. De een na de andere coureur werd gepasseerd en de Drent vocht zich zeer knap naar de coureurs voor hem. Na een crash van de Rus Yurchenko en de Italiaan Casadei kwam Walid de top-10 binnen. Samen met de Spanjaard Aleix Viu reed hij weg bij de groep achter hem en lieten zij zeer snelle rondetijden zien. In de laatste bocht zette Viu een aanval in en wist hij negende te finishen. Met minder dan twee tiende verschil eindigde Walid als tiende. Door deze prestatie stijgt hij van de zestiende naar de dertiende plaats in het kampioenschap en scoort hij zijn tweede top-10 van het seizoen.

”Race twee was beter. Ik maakte wel weer een slechte start, ik wil in Silverstone proberen om zonder launch-control te starten in de hoop dat het dan beter gaat. In de eerste bocht pakte ik gelijk wel al acht man! Ik was in staat om naar voren te rijden en de motor voelde goed aan. De tijden waren goed en ben blij dat ik weer top-10 kon rijden. Ik hoop deze lijn door te zetten naar Oschersleben na eerder goede resultaten te hebben behaalt in Schleiz en Assen voor het IDM en nu in Brno.”

Walid Brno race 2

Foto: Gold and Goose/ David Goldman