Verslag BSB Assen

03-10-2016

Ernst 2e in kampioenschap, Sander 2e in zondagrace

Afgelopen weekend werden de laatste twee wedstrijden verreden in de ADAC NEC Moto3 Cup.

Dit gebeurde in het bijprogramma van het British Superbikes (BSB) kampioenschap dat op het TT circuit van Assen werd verreden. Daarnaast werd door Eveno Racing en de Supportersclub van Ernst Dubbink de supporters- en sponsordag georganiseerd. Ernst streed voor het kampioenschap in de Moto3GP klasse. Hij stond zes punten los van zijn directe concurrent. Sander reed in de Moto3 Standard klasse.

De trainingen op vrijdag en de kwalificaties op zaterdag verliepen heel goed, aangezien beide coureurs de pole positie voor de eerste race in hun klasse te pakken hadden. De snelste ronde van de eerste race gold tevens als kwalificatie voor de tweede wedstrijd.

Ernst was snel weg bij de start en kende een sterke eerste ronde. In de tweede ronde begon het te regenen en volgde er een rode vlag. Na een hevige en korte bui werd de wedstrijd opnieuw gestart over negen ronden. De wedstrijd begon op een natte baan en Ernst kwam sterk van zijn plek en kon ook rijders uit het BSB kampioenschap voorbij steken terwijl zij op snellere motoren rijden. Ernst reed een sterke race totdat zijn motor problemen kreeg op de opdrogende baan. Het vermogen viel weg en Ernst zakte steeds verder terug naar achter. Ook zijn tegenstander in het kampioenschap, Jason Dupasquier kon Ernst voorbij komen. Ernst finishte als twaalfde totaal, en als 2e zijn klasse. Daardoor had Ernst nog maar een voorsprong van 1 punt op Dupasquier. In de wedstrijd op zondag moest Ernst dus voor hem finishen om het kampioenschap binnen te halen.

Doordat Ernsts motor niet goed liep in de eerste wedstrijd kon Ernst niet aanzetten op de opdrogende baan om een snelle rondetijd neer te zetten. Hierdoor moest Ernst achter zijn concurrent starten en moest genoegen nemen met de 17 plaats op de grid (2e plaats in zijn klasse). Ernst begon de wedstrijd goed en bouwde de race goed op. Stukje bij beetje wist hij naar voren te rijden in de 12 ronden tellende wedstrijd. Met nog 4 ronden te gaan wist Ernst voor Dupasquier te komen en er zelfs iets weg te rijden waardoor zijn kampioenschap veilig leek te zijn. In de een na laatste ronde viel echter het vermogen weg en kon Ernst niet meer fatsoenlijk rond komen en ook zijn directe concurrent kwam hem voorbij. Ernst wist dit niet meer goed te rijden met het beetje vermogen dat nog over was. Bij het ingaan van de laatste ronde had Ernst door dat er niets meer te redden viel en dat de motor echt slecht liep. Ernst heeft daarop besloten de strijd te staken om de motor te sparen. Ernst wist de wedstrijd dus niet te finishen en werd daarmee tweede in het ADAC NEC Moto3GP kampioenschap.

Ernst Dubbink: “Ik baal hier zo verschrikkelijk van. Ik kon kampioen worden en lag zelfs voor Jason (Dupasquier) en toen begaf mijn motor het. Maar aan de andere kant, het seizoen door heb ik sterk gereden en altijd op het podium gestaan op 2 keer na. Ik ben tevreden over dit seizoen, al is het natuurlijk zuur dat je je kampioenschap verliest, terwijl er meer dan 100 supporters aanwezig zijn om een feestje te vieren. Gelukkig heb ik goede supporters en is dat feestje er alsnog wel gekomen. Ik ben tweede geworden in het kampioenschap en daar ben ik ook blij mee. Ik wil al mijn sponsors, supporters en het team bedanken voor afgelopen jaar. We hebben veel plezier gehad en gaan nu op naar volgend seizoen.”

Sander vertrok in de eerste wedstrijd vanaf pole in de Moto3 Standard klasse maar kende een minder goede start waardoor hij als tiende doorkwam na de eerste ronde. Na de rode vlag situatie door de regen had Sander een goede start, maar maakte even later een foutje waardoor Sander veel plaatsen verloor. Hij kon zich nog enigszins herstellen, maar finishte als 25e.

In de tweede wedstrijd moest Sander als vijfentwintigste starten. Hij kende een sterke start en had enkele mooie gevechten op zijn weg naar voren. Sander kende een sterke wedstrijd en reed stabiele rondetijden ondanks dat het dringen is in de bochten met een startveld van 47 motoren. Sander werd regelmatig aangevallen, maar weerde zich kranig en reed zo naar een tweede plaats in de Moto3 Standard klasse.

Sander Kroeze: “De eerste wedstrijd was niet zoals ik gehoopt had. Op de natte baan had ik meer moeite met het rijden dan ik had verwacht. Ik kreeg niet het gevoel waarop ik had gehoopt en dit heeft zich vertaalt in een slecht resultaat. Gelukkig heb ik dit zondag zeker goed weten te maken en kon ik de tweede plaats pakken in mijn thuisrace. Hier ben ik heel blij mee en natuurlijk is dit mooi met zoveel supporters van het team die aanwezig waren op het circuit. Het is jammer dat Ernst de wedstrijd niet uit kon rijden en daardoor zijn kampioenschap niet kon pakken, maar ik denk dat wij als team goed hebben gepresteerd dit jaar. Ik wil het team, de sponsors en de supporters heel erg bedanken voor dit jaar. Ik heb veel plezier gehad en heb veel geleerd in het team van Ernst. Hier ben ik hem erg dankbaar voor. Nu gaan we rustig kijken naar de opties voor volgend jaar, maar eerst gaan we nagenieten van dit jaar.”