verslag ETC races Jerez

30-09-2018

Ruben pakt eerste punten in Jerez

Onder zonnige omstandigheden werd er in Jerez de la Frontera de nodige progressie geboekt met als hoogte punt een 13eplaats voor Ruben in de eerste race op zondag.

Direct na afloop van de vorige race te Aragon was de bus met de motor en de nodige materialen naar Nederland afgereisd. Om zo in de zomerstop de motor te reviseren en gereed te maken voor de laatste 3 race weekenden van het seizoen. (Jerez, Albacete en de finale te Valencia)
Zo reisde het team vorige week met 2 gereviseerde motoren weer af richting het Spaanse Jerez de la Frontera. Eenmaal aangekomen werd op de woensdagavond de pitbox opgebouwd en ingericht.
Ook Ruben had in de zomerstop niet stilgezeten en had hard getraind en was tevens wezen trainen op het circuit van Jerez.
Zo stonden we donderdagochtend goed voorbereid klaar voor de eerste vrije training.
Echter begonnen we niet zoals verwacht en hadden we ondanks een thuis goed lopende motor direct tijdens de eerste training te kampen met een elektronisch probleem. Naar het uitwisselen van diverse delen werd het euvel gevonden en stonden we gelukkig wel optijd klaar voor de tweede vrije training. Ruben liet direct zijn gretigheid zien en noteerde vrij snel nette rondetijden. Ook in de derde en laatste vrije training zette Ruben de progressie door.
Op de vrijdag stonden er wederom 2 vrije trainingen van ieders 40min op het programma. Er werden een aantal positieve aanpassingen aan de vering gedaan. Ruben werd sneller maar wist vooral constanter te rijden. We gingen met een goede basis richting de kwalificaties.

Deze werden op de zaterdag verreden, de eerste werd in de ochtend verreden en de tweede stond gepland voor de middag. Gezien de hoge buiten en asfalt temperatuur was het belangrijk om direct in de ochtend een goede rondetijd te noteren. Met een 1.52,1 stonden we op een 25ste startplaats, 1,6sec van de pole. Tijdens de tweede kwalificatie was het kwik ruim boven de 30°C gestegen. Ondanks de mindere omstandigheden wist Ruben zijn tijd bijna te evenaren met een 1.52,2 wat tijdens de tweede kwalificatie goed was voor 1,3sec tot de pole. Ondanks dat zakte hij wel een plaats terug in het totaal tot een 26ste startplaats.

Zondag tijdens de warming up gaf Ruben flink gas en wist hij onder koelere omstandigheden zijn pr nog aan te scherpen tot een 1.51,6 (1sec van de pole) hij was klaar voor de twee races van die dag!
Tijdens de eerste race was Ruben zijn start niet perfect tijdens zijn eerste doorkomst noteerde hij een 27ste plaats vandaar uit wist hij zich ronde op ronde naar voren te knokken tot dat hij in een groep vechtende om de 13e plaats uitkwam. Met twee mooie inhaalmanoeuvres in de laatste ronde wist hij de rest in de groep te snel af te zijn en met een 13e plaats zijn eerst punten binnen te slepen!
De mooie prestatie werd even gevierd maar erg lang was hier geen tijd voor. De focus werd namelijk gelegd op de tweede race die om 15:00uur werd verreden.
Tijdens de tweede race kenden Ruben een beter start echter kwam hij door de vele duels minder ver snel naar voren. Er ontstond een grote groep van +-8 coureurs waarvan Ruben uiteindelijk als 3e over de streep kwam een 17e plaats noteren.
Een mooi weekend met twee nette races, en de eerste punten in het ETC Moto3 kampioenschap!
We maken ons nu klaar voor de volgende wedstrijd die volgend weekend (14 oktober) op het circuit van Albacete word verreden.

Voor deze wedstrijd is er achter de schermen de nodige arbeid verzet door het team.
We zullen de laatste twee wedstrijden in Albacete en Valencia namelijk met een extra rijder aan de start staan. Zo zal naast Ruben ook Kas Beekmans aan de start verschijnen.

Kas is 14 jaar en is afkomstig uit het Brabantse Boxtel. In 2017 werd hij kampioen in de Molenaar NSF 100 cup. En sinds het huidige seizoen maakt hij deel uit van de Dutch Racing Academy en heeft hij de afgelopen maanden veel testkilometers op een Moriwaki M250H machine gemaakt.
Om goed voorbereidt te zijn op een eventuele vaste deelname aan de European Talent Cup in 2019 is er besloten om tijdens de twee laatste wedstrijden van het seizoen vooral ervaring op te doen.
Het zal voor Kas dus een grote leerschool worden.

Kas Beekmans: “Ik ga eerst paar dagen trainen en zaterdags proberen te kwalificeren voor de wedstrijd. Ik ben erg blij met deze kans. Ernst Dubbink Eveno Racing heeft er alles aan gedaan om voor mij een motor te prepareren. Samen met het team en mijn trainer Robert Schotman ga ik er een mooi weekend van maken.”