Verslag NEC race Lausitzring

02-05-2016

In de ingekorte ADAC NEC Moto3 wedstrijd op het circuit van Lausitz heeft Ernst Dubbink de tweede plaats weten te pakken. Sander Kroeze kon door technische gebreken helaas niet deelnemen aan de race.

ernst_lausitz.jpg
 
Op de vrijdag werden drie trainingen verreden. De eerste vrije training werd door Dubbink gebruikt om de baan te verkennen en om voorzichtig een richttijd neer te zetten. In de tweede vrije training werd duidelijk dat winst dit weekend niet vanzelf kwam aanwaaien. Want naast dat Ernst hard rondging en goede tijden noteerde wist ook kampioenschapsrivaal Georgi snelle rondes te rijden. In de derde training liet Dubbink wat tijd liggen en merkte dat de motor niet 100% in orde was. Op zaterdagmorgen werd de eerste kwalificatie verreden, maar Ernst besloot hier niet aan mee te doen om de motor te sparen. Het plan was om dan in de tweede kwalificatie, met een warmere baan, een snelle tijd neer te zetten en dat lukte. Ernst kon op zondagmorgen vanaf de tweede plek de wedstrijd starten.
 
Op zondagmorgen werd eerste een warming up verreden met kort daarna de wedstrijd. In de warming up kon Ernst een goed ritme vinden en had mede daardoor een goed gevoel voor de 14 ronden tellende wedstrijd. Bij de start was Ernst snel weg en wist al voor de eerste bocht Georgi te pakken. Ook kon Ernst de koppositie vast houden door hem aan het eind van de rechte stukken er telkens uit te remmen. Na een halve ronde volgde echter een rode vlag doordat een rijder was gecrasht en werd de wedstrijd stil gelegd. Even later volgde een herstart over 12 ronden. Ditmaal had Ernst wederom een goede start, maar dook net achter zijn directe concurrent de eerste bocht in. Ernst kon kort volgen, maar kon geen weerstand bieden tegen de sterk rijdende Duitser. Ernst reed sterk en reed ruim weg bij de derde man. In het verloop van de wedstrijd zakten de rondetijden van Ernst wat in waardoor Georgi verder uit wist te lopen. Dubbink had een ruime voorsprong op de nummer drie waardoor hij veilig de tweede plaats pakte met 5 seconden voorsprong.

ernst_podium_lausitz.jpg
 
Ernst Dubbink, Moto3GP rijder: “Bij de eerste start was ik heel goed weg. Gelukkig kon ik toen ook voor Georgi blijven door hem op het eind van de rechte stukken er uit te remmen. Op zijn thuisbaan is het natuurlijk moeilijk om hem voor te blijven, maar dit lukte goed totdat we de rode vlag kregen. Bij de herstart was hij net iets sneller weg dan ik en ik kon zijn tempo ook niet volhouden. Gelukkig was ik wel een stuk sneller dan de rest van het veld, maar ik ben niet tevreden met mijn rondetijden. Er had meer in gezeten. Toch ben ik blij met de tweede plaats, dit zijn belangrijke punten voor het kampioenschap.”
 
Sander kende eveneens een goed weekend met veel progressie, vooral in de trainingen. Op vrijdagmorgen moest Sander even weer inkomen na zijn zware crash op Jerez in de Red Bull MotoGP Rookies Cup. Na de eerste vrije training had Kroeze weer veel vertrouwen in zijn Moto3 Standard machine en reed in de tweede training dan ook al veel betere rondetijden. Na deze training werd de motor nog wat afgesteld zodat deze beter bij het circuit van Lausitz past. In de eerste kwalificatie was het asfalt en de lucht nog koud en zette Sander naar eigen zeggen een matige tijd neer. In de tweede kwalificatie verbeterde Sander bijna gelijk zijn tijd en knalde naar een vijfde positie algemeen. Bij de tweede keer dat Sander een poging deed om zijn tijd te verbeteren was er helaas veel verkeer. Hierdoor moest Sander genoegen nemen met een dertiende plaats op de startgrid.

sander_lausitz.jpg
Bij de wedstrijden wordt de eerste ronde die vanuit de pitstraat wordt gereden, gebruikt als sighting lap. Echter ging de motor van Sander kapot in deze sighting lap en kon het team deze helaas niet op tijd klaar krijgen voor de wedstrijd. Hierdoor zat Sander zijn weekend er op voordat de race gestart werd.
 
Sander Kroeze Moto3Standard coureur: “We hebben veel progressie geboekt, vooral in de trainingen. Ook de kwalificatie ging goed en in had een goed gevoel met de motor. Helaas had ik tijdens de tweede kwalificatie veel last van verkeer. Hierdoor kon ik mijn tijd van de eerste kwalificatie niet verbeteren. Voor de wedstrijd was ik goed gefocust en had in de warming up een zeer goed gevoel met de motor. Helaas ging in de sighting lap mijn motor kapot en kon ik de wedstrijd niet rijden. Hier baal ik flink van. We gaan nu keihard trainen voor de volgende wedstrijd in de Red Bull MotoGP Rookies Cup tijdens de TT van Assen. We kijken vooruit en willen zo goed mogelijk voorbereid zijn voor de volgende wedstrijd”.
 
De volgende wedstrijd voor de ADAC NEC Moto3 is op 17 juli op de Sachsenring in Duitsland in het bijprogramma van de MotoGP. Sander zal deze race niet kunnen rijden omdat hij op hetzelfde circuit dat weekend een race van de Red Bull Rookies heeft.

De volgende wedstrijd van Sander is de TT van Assen waar Sander Kroeze samen met Walid Soppe aan de start staat in de Red Bull MotoGP Rookies Cup