Verslag RBR Sachsenring dag 1 (vrijdag)

16-07-2015

De eerste dag is wisselvallig verlopen voor Walid. De Coevorder coureur had in de eerste sessie duidelijk de tijd nodig om de baan te leren kennen. De tweede vrije training liet hij zien een snelle leerling te zijn en liet hij zich voorin zien. Een highsider in die training gooide echter roet in het eten waarvan hij enig hinder ondervond in de kwalificatie, slechts 45 minuten na de tweede vrije training.

Foto Pavel Kecskes

Eerste vrije training
De 25 minuten durende eerste vrije training werd door Walid gebruikt om de baan onder de knie te krijgen en de juiste lijnen te vinden. Hij voegde zich in een grote groep rijders en kon zodoende de kunst afkijken van coureurs die met hun tweede of derde jaar in de Red Bull MotoGP Rookies Cup bezig zijn. Langzaam aan wist Walid zich te verbeteren, echter was de sessie te kort om een snelle tijd neer te zetten. Hij sloot de training af met een 1.33.9, wat goed was voor een 20ste tijd. Walid gaf aan nog genoeg verbeter punten te zien en met vertrouwen de tweede sessie in te gaan.

Tweede vrije training
Het vertrouwen dat werd uitgesproken kort na de eerste vrije training bleek niet uit de lucht gegrepen. Walid wist al snel zijn tijd te verbeteren en zette constant snelle ronde tijden neer. Het gros van de training reed hij samen met Robert Schotman en wisten zij samen tot snelle tijden te komen. Dit resulteerde uiteindelijk tot een 1.31.1 en dus bijna drie seconden sneller dan de eerste sessie. Helaas maakte een highsider vroegtijdig een einde aan de training en bleef Walid staan waar hij stond, een tiende plaats.

Foto Pavel Kecskes

Kwalificatie
De kwalificatie van de Red Bull MotoGP Rookies vindt altijd plaats op de donderdag, ongeveer een uur na de tweede vrije training. Doordat de Moto2 training vertraging had opgelopen betrof de tijd vóór de kwalificatie slechts 45 minuten. Door de crash van Walid werd er met man en macht gewerkt om de KTM machine op tijd klaar te krijgen. Nadat de tijdtraining 4 a 5 minuten bezig was het zover en kon ook Walid, die wel pijn had van zijn val maar niet dusdanig geblesseerd was dat hij niet kon rijden, zijn tijd zetten. Gebrand en enigszins gefrustreerd dat hij later kon beginnen stapte Walid op de motor. Na enkele ronden te hebben gereden ging het andermaal mis. In de eerste bocht, een scherpe rechter, maakte Walid een highsider en viel met een smak op het asfalt. Ondanks de nodige pogingen van Walid om de marshalls te overtuigen om verder te rijden werd de motor weggesleept en zat de kwalificatie erop. De weinige ronden brachten hem uiteindelijk niet verder dan startpositie 19.

foto Pavel Kecskes