Verslag Red Bull Rookies races Jerez

26-04-2016

Afgelopen weekend stonden op het circuit van Jerez (Spanje) de eerste 2 races van de Red Bull MotoGP Rookies Cup op het programma voor Sander Kroeze & Walid Soppe.

 Hieronder het verslag van beide heren:

 Sander kroeze #36

Al voordat er überhaupt werd gereden kwam de eerste tegenslag. Ongeveer het kleinste pak aan het rek droeg de naam Kroeze #36, terwijl Sander toch écht een van de grotere coureurs in het veld is. Nadat de mensen van ‪Alpinestars Sanders maten opnieuw hadden gemeten zijn zij meteen aan de slag gegaan, maar kregen het pak niet op tijd klaar. Daardoor moest hij rijden met een pak van ex-Red Bull MotoGP Rookies Cup rijder Karel Hanika. In de eerste vrije training moest Sander in zijn eerste flying lap plotseling veel harder remmen omdat de coureur voor hem te vroeg in de ankers ging. Hierdoor ging Sander voorover van de motor af en was voor hem de eerste vrije training gelijk voorbij.

Sander gaf gelijk aan wel wat hoofdpijn te hebben, maar het viel allemaal nog wel mee. Sander begon dan ook vol goede moed aan zijn tweede vrije training. Na zes ronden kwam hij echter weer binnen in de pits met veel meer hoofdpijn. Na een check up in het Medical Center bleek toch dat Sander in de eerste vrije training een lichte hersenschudding had opgelopen. De doktoren hebben dan ook een negatief advies gegeven voor de races op zaterdag en zondag waardoor er voor Sander een vroegtijdig einde kwam aan zijn eerste raceweekend in de Red Bull MotoGP Rookies Cup.

Sander kroeze: "Ik baal hier echt flink van. Ik had zo graag de kwalificatie en de wedstrijden willen rijden om te laten zien dat ik potentie heb op wereldniveau. Dankzij Alpinestars had ik ondanks alles toch een pak dat goed paste. Helaas kreeg ik vanmiddag toch te veel last van mijn hoofd en begon ook lichtelijk duizelig te worden. Een duidelijk teken voor mij dat het echt niet gaat en dat het tijd wordt om naar binnen te gaan. Ik hoop bij mijn thuisrace in Assen te kunnen laten zien waartoe ik in staat ben."

 

Walid Soppe #13

Walid Soppe uit Coevorden heeft een goed openingsweekend van de Red Bull MotoGP Rookies Cup gehad in Jerez. In de kwalificatie kende Soppe nog enkele problemen waardoor hij als elfde aan beide races moest beginnen. Dit maakte de 16-jarige meer dan goed. In de eerste race finishte Soppe als zesde en in race 2 als vierde. Dit is goed voor 23 punten en een vierde plaats in de strijd om het wereldkampioenschap.

Hoe moeilijk de eerste race in het Junior Moto3 World Championship was een week eerder, zo goed ging het dit weekend. Walid Soppe kende in de kwalificatie nog een klein probleem met zijn schakelpookje waardoor hij als elfde aan beide races moest beginnen. Vanaf de beginfase maakte de Coevorder coureur direct veel plaatsen goed. In Race 1 zat hij in eerste instantie niet bij de kopgroep maar reed hij knap naar de koplopers toe. Soppe moest op zijn tandvlees rijden om bij te blijven en moest het volledige asfalt, en soms zelfs daarover, gebruiken om bij te blijven.  Een paar keer moest Soppe zo wijd uit dat hij het geverfde beton aan de buitenkant van de curbstones nodig was. De regels schrijven voor dat als dit te vaak gebeurt er een penalty volgt. In het geval van de Drent was dit één positie terug in de uitslag. Uiteindelijk kwam Soppe als vijfde over de meet en finishte hij dus officieel als zesde

In Race 2 kwam Soppe na een slechte start op een veertiende stek terecht. Al snel wist hij dit goed te maken en de een na de andere concullega moest zijn meerdere in Soppe erkennen. De 16-jarige coureur nestelde zich in de kopgroep van in totaal zeven man en even lag hij nog op een tweede plaats. Met nog vier ronden te gaan zette Spanjaard Fernandez een inhaalactie in bij Soppe en lichtelijk raakten zij elkaar. Hierdoor viel Soppe terug naar een vijfde positie. De laatsten ronden werd er volop gevochten voor de podiumplaatsen. In de laatste bocht deed Fernandez nog een ultieme poging en ternauwernood kon hij het achterwiel van Aleix Viu, winnaar van de race op zaterdag, ontwijken. Fernandez ging onderuit en Viu ging iets wijd maar kon zijn positie wel behouden. Soppe probeerde nog uit de slipstream te komen maar het rechte stuk was te kort om nog een plaats te pakken. Uiteindelijk kwam de jongeling 9/100ste tekort voor zijn eerste podiumplaats in de Red Bull MotoGP Rookies Cup.

De volgende wedstrijd van de Red Bull MotoGP Rookies Cup is eind juni op het TT Circuit in Assen.